Kafija ar sviestu
Jau iepriekš rakstā - "Kafija- melnais grēks vai veselības panaceja?"- apskatījām plusus un mīnusus, mītus un faktus par kafijas dzeršanu ikdienā. Nedaudz ekstrēmākām dvēselēm piedāvāju iepazīties ar kafijas klizmas procedūru, kuru Gersona terapijā izmanto vēža slimnieku ārstēšanai. Taču šoreiz liksim to visu kopā, pievienojot pāris karotes sviesta!
Kafija ar sviestu ir amerikāņa Deiva Aspreja (Dave Aspray, bulletproofexec.com) izgudrojums, kurš aizlienēts no Tibetiešu tradīcijas, kurā tiek dzerta zaļā tēja ar jaku (vēršu radinieki) sviestu, lai pabarotu savu ķermeni ar krietnu devu enerģijas, pasargātu no lielā sala atrodoties aukstu kalnos, kā arī mentālai skaidrībai un optimālai kognitīvo funkciju nodrošināšanai. Pati par šo dzērienu uzzināju no sava kolēģa un domubiedra Kaspara Vendeļa (vairāk par Kasparu- www.kasparvendelis.com)
Esmu apkopojusi šī treknā dzēriena plusus un mīnusus, un nodošu Tavā ziņā izmēģināt sviesta kafijas efektu pašam uz sevi!
Kādus labumus mums sniedz kafija ar sviestu?
- Uzlabojās kognitīvās funkcijas- atmiņa, spēja koncentrēties, prāts kļūst asāks un skaidrāks;
- Ievērojami palielinās enerģija, izturība un treniņu performance, kā arī ikdienas skriešanas nogurdina daudz mazāk;
- Uzlabojas ādas veselība - sviests palīdz ieeļļot ne tikai ādu, bet arī iekšējos orgānus un locītavas;
- Svara samazināšanās konjugētās linolskābes (sviests ) un kofeīna (kafija) ietekmē;
- Smadzenes, hormoni, šūnu membrānas- viss tas sastāv lielāko tiesu no taukiem, tāpēc sviesta kafija var palīdzēt balansēt arī šos orgānus un organismus;
- Un pārējos labumus, ko sniedz pati kafija (lasīt šajā rakstā!)
Tauki ir ārkārtīgi svarīga veselīga uztura sastāvdaļa, kuri pēdējās 50-gades laikā tikuši nepamatoti dēmonizēti un klasificēti pie sirds un asinsvadu slimību, aptaukošanās un citu nebūšanu cēloņiem.
Taču patiesībā tauki mums ne vien palīdz vājēt, bet arī sniedz brīnišķīgi noturīgu enerģiju visas dienas garumā, tie ir vitāli svarīgi mūsu nervu sistēmai un smadzeņu darbībai, hormonālai sistēmai un jebkurai šūnai organismā.
Nereti problēmas ar uztveri, koncentrēšanos, un citām kognitīvām funkcijām (vecuma demence, multiplā skleroze, depresija, Alcheimera slimība, u.c.) ir cieši saistītas ar zema tauku satura diētu, kurā dominē ogļhidrāti un cukurs.
Kafija (vai Tavā gadījumā varbūt zaļā tēja?) ar sviestu ir lielisks veids (ņemot vērā savu individualitāti un ķermeņa unikalitāti), kā papildus uzturā uzņemt vairāk veselīgo taukvielu, nodrošināt enerģiju, uzlabot smadzeņu darbību un pašsajūtu.
Kas jāzina, lai gūtu augstāk minētos labumus no kafijas ar sviestu?
- Izmanto tikai bioloģisku kafiju, tīru no pesticīdiem un citām ķimikālijām (kuras bieži var tikt izmantotas kafijas ražošanas procesā). Šis ir ļoti būtisks faktors, it īpaši, ja kafiju lieto regulāri.
- Izmanto tikai bioloģisku/lauku, ar zāli barotu gotiņu piena sviestu. Tieši no sviesta kvalitātes būs atkarīgs tas, vai iegūsi vēlamo
efektu, jo tieši lauku sviestā (kur govis lielāko daļu laika pavadījušas ganībās) ir visvairāk labvēlīgās taukskābes (enerģijai, veselam zarnu traktam, imunitātei), karotīnu (antioksidants, redzes, imunitātes, ādas, šūnu veselībai), K2 vitamīna (sirds, asinsvadu, kaulu un imunitātes veselībai), Omega-3 un Omega-6 neaizvietojamās taukskābes un vēl..
- Vislabāk šo kafiju malkot no rīta. Šāds dzēriens, izdzerts no rīta (pirms brokastīm un citiem produktiem, neskaitot siltu citronūdeni!) ļaus ķermenim pārslēgties uz tauku dedzināšanas režīmu, izmantojot taukus ikdienas enerģijai (ja dienu neturpinām ar saldumiem un kūciņām!), sviestā esošās konjugētās linolskābes dēļ- tā veicina tauku masas samazināšanos, it īpaši cilvēkiem ar lieko svaru.
Kā uzlabot savu sviesta kafiju?
Pievieno dažādībai un garšai:
- Kanēlis, muskatrieksts un/vai kardamons (kardamons palīdz neitralizēt kafijas stimulējošo ietekmi uz nervu sistēmu)
- Kokosriekstu eļļa - paātrina vielmaiņu, sniedz tūlītēju enerģiju, u.c.
- Bioloģiskā Burbonas Vaniļa- garšai un antioksidantiem
- Makas sakne
- Raw kakao pulveris (termiski neapstrādāts)
- Keroba pulveris
- Olu dzeltenumi - smadzeņu darbībai, matu, nagu un ādas veselībai
Vienmēr atceries vispirms ieklausīties savā ķermenī un tikai tad grāmatās, blogos un lekcijās uzzinātajā. Tikai Tu pats zini, kas Tev der vislabāk- vienas kurpes, neder visiem, tāpēc pirms pārliecini sevi, ka kafija ar sviestu ir Tavs veselības produkts, eksperimentē ar sevi un ieklausies savās sajūtās!
[Avoti: https://www.bulletproofexec.com/coffee-5-reasons-you-can-perform-better-10-ways-to-live-longer/
https://www.bulletproofexec.com/best-bulletproof-coffee-hacks-supplements-to-add/ ]
5 komentāri:
Vai šādu kafiju būtu ieteicams lietot katru rītu?
Var lietot katru rītu, nekāda vaina. Varbūt ar laiku pašai ķermenis teiks, ka pietiek - tad arī pietiks! :)
Kafija un sviests un ka ar holesterinu?
Emmm.... "ar zāli barotu govju pienu". Vai cienītā "speciāliste" zina, ka govis neēd tikai zāli? Arī "bioloģiskās"? Un ko tās ēd ziemā? .. ekoloģiskās Āfrikas pļavās audzētu. uz LV eksportētu zāli?
Pie šī teikuma tālāk var nelasīt, jo skaidrs, ka viss ir sviests. :)
Tas ir tulkots termins no angļu valodas "grass-fed", ja man tiešām ir jāpaskaidro, kas paredz, ka govis ir pārsvarā (konkrēti procenti katrā valstī) barota ar zāli. Jā, es zinu, ka mūsdienās reti kura govs ēd tikai zāli, un ļoti labi zinu, ka bioloģiskās ēd visu to pašu, ko ne-bioloģiskās, tikai eko sertificētu, tātad- arī graudu maisījumus, miltu piebarojumus utt.
Taču mans izcēlums par govju barošanu ar zāli nav nepamatots, jo pašai personīgi ir iespēja vasaras sezonās pie šādiem piena produktiem tikt.