Burkānu zupa ar Indijas riekstiem

4 personām  /  0 komentāri
Burkānu zupa ar Indijas riekstiem
Foto: Amalija Andersone

Sastāvdaļas

  • 6 lieli burkāni (apmēram 1kg), sagriezti šķēlītēs
  • 6 ķiploka daiviņas
  • 2-3 ēd.k. gī sviesta/kokosriekstu eļļas
  • 2 lieli sīpoli
  • 1 apelsīns
  • 2 tējkarotes svaiga ingvera, var vairāk, ja garšo
  • 1-3  glāzes ūdens (atkarībā no vēlamā zupas biezuma)
  • 100 gramu Indijas riekstu (vai mandeļu)
  • Jūras sāls, melnie pipari, čili pipari, lauru lapa, muskatrieksts pēc garšas.
  • svaigi pētersīļi 

 


Pagatavošana

  1. Indijas riekstus iepriekš nomērcē- vismaz 2h, ja izmanto mandeles, tad mērcēšanas laiks jāpalielina līdz aptuveni 6-8 stundām.
  2. Uzsilda wok pannu vai katliņu, izkausē gī sviestu un pievieno burkānus, uzliek vāku un sutina uz ļoti mazas uguntiņas, kamēr burkāni mīksti, bet kraukšķīgi, ne mazāk kā 20min.
  3. Tikmēr sacep sīpolus un ķiplokus, kuriem pievieno visas minētās garšvielas, izņemot muskatriekstu.
  4. Kad sīpoli zeltaini, pievieno ūdeni un uzvāra, veidojot garšaugu buljonu. 
  5. No apelsīna izspiež sulu.
  6. Nomērcētos Indijas riekstus sabendē ar ūdeni attiecībā 2:1, iegūstot krēmveida masu (ja attiecība būs 1:1 tad iznāks, kas līdzīgs saldā krējuma konsistencei, ja 1:2 vai 1:3- iegūsim riekstu pienu)
  7. Gatavo buljonu, burkānus un apelsīna sulu lej blendera krūzē un blendē līdz vienmērīgai konsistencei (Uzmanīgi! ne visi blenderi piemēroti karstiem  ēdieniem!), ja vēlas šķidrāku, tad pievieno vēl apelsīna sulu.
  8. Sablendēto masu lej zupas terīnē un iemaisa  indijas riekstu  krēmu (2:1), pierīvē muskatriekstu un uzber pētersīļu zaļumus.

Piezīmes

Spēcīgākai  riekstu garšai  nelielu sauju Indijas riekstu var nedaudz apcept gī sviestā un sasmalcinātus pārkaisīt pāri zupai.

 

Šai zupai var veidot vēl divas ļoti garšīgas variācijas,

  • burkānu biezeņa vietā izmantojot ķirbja biezeni (izmanto 1 kg ķirbja), atstājot visas tās pašas garšvielas, klāt pievienojot kanēli un krustnagliņu;
  • par pamatu izmantojot zaļo zirnīšu biezeni (izmanto 4 glāzes zirnīšu), nepievieno apelsīnu un ingveru. Zaļo zirnīšu biezzupai bagātākai garšai pārber plānās šķēlītēs saceptus šampinjonus, kuriem arī uzrīvē muskatriekstu. 

Autors: Ance Anna Šternberga

Iemīlies rūpes par sevi! Iemīlies sevī!



Komentāru nav

Pievienot komentāru


Lūdzu autorizējieties, lai varētu pievienot komentāru:

DR FB