Ievads
Vai zināji, ka Brazīlijas rieksti ir bagātākais selēna avots? Selēns ir nepieciešams normālai imūnsistēmas funkcionēšanai, kā ari optimālai vairogdziedzera darbībai! Karote šī pesto dienā Tevi nodrošinās ar nepieciešamo selēna daudzumu :)
Sastāvdaļas
- 2 mazas bietītes vai 1 vidēja
- 3-4 daiviņas ķiploka
- ½ krūzes Brazīlijas riekstu, iepriekš nomērcēti un izžāvēti/apgrauzdēti
- ½ krūzes saulespuķu sēklu, iepriekš nomērcētas un izžāvētas/ apgrauzdētas
- 2/3 krūzes vīnogu kauliņu eļļas un olīveļļas (2:1)
- 4 ēdamkarotes citrona sulas
- Sarkanie čilli pipari pēc garšas
- Himalaju sāls pēc garšas
Pagatavošana
- Visas sastāvdaļas izņemot bietes sablenderē līdz nevienmērīgai masai, tikai tik daudz, lai sastāvdaļas būtu izmaisījušās.
- Bietes nomizo, sagriež nelielos gabaliņos un pievieno atlikušajām sastāvdaļām.
- Visas sastāvdaļas ar stampiņas palīdzību blenderē līdz izveidojas vienmērīgs pesto.
- Liek burciņā un uzglabā līdz 1 nedēļai.
Piezīmes
Garša var atšķirties no izmantotajām bietēm, vienas ir saldākas, citām ir bagātīgāka saknes garša. Es iesaku sākumā likt mazāk, un pakāpeniski pievienot vairāk, lai iegūtu sev tīkamāko biešu pesto versiju!
2 komentāri:
Bietes ir jāizmanto svaigas vai iepriekš novārītas/tvaicētas? Vai Brazīlijas riekstu vietā var izmantot arī indijas riekstus? Kā arī atvainojos par iespējams muļķīgu jautājumu, bet ja rieksti un sēklas ir jāizmanto nomērcēti, kādēļ tad viņi pēc tam ir atkal jāžāvē? Tas tad viņus atgriezīs sākotnējā (pirms mērcēšanas) "stāvoklī" . Vai es te kaut ko neesmu sapratusi? :)
Es izmantoju svaigas noteikti, bet uzmanies, ka nesalauz blenderi, tad labāk virtuves kombainā, ja blenderis nav gana jaudīgs. Domāju, ka var variēt ar dažādiem riekstiem, tik dod ziņu, kā iznācis! :)
Šeit vairāk par riekstu mērcēšanu un žāvēšanu- http://www.topivesels.lv/lv/veselibai/uztura-dazadibai/ka-aktivizet-riekstus/40/