Ievads
Atsvaidzinošas garšas kūka, ar svaigu rozmarīnu un pašmāju ogu saldējumu!
Sastāvdaļas
Rozmarīna pamatnei:
- 1 glāze mandeļu, iepriekš viegli apgrauzdētas
- 1 glāze dateļu
- Svaigas rozmarīna lapiņas, pēc vēlamā stipruma
- Šķipsna sāls
Saldējuma kārtai:
- 2-3 banāni (var izmantot iepriekš sasaldētus)
- 2/3 glāzes upeņu, svaigas vai saldētas
- ½ glāze smiltsērkšķu ogu
Pagatavošana
- Mandeles sasmalcina, vai samaļ virtuves kombainā/blenderī.
- Pievieno dateles, rozmarīna lapiņas un šķipsniņu sāls, atkal visu sablenderē, līdz vienmērīgai mīklas masai.
- Pusi šīs masas izspiež formītes dibenā, un liek atdzesēties ledusskapī.
- Pusi no banāniem sablenderē kopā ar smiltsērkšķu ogām, var izmantot arī smiltsērkšķu sulu, gadījumā, ja nav ogu.
- Lej saldējumu virsū pamatnei un liek atpakaļ saldētavā dzesēties.
- Otru pusi no banāniem sablenderē kopā ar upenēm, līdz izveidojas bieza saldējumam līdzīga masa, var iebērt klāt dažas veselas upenes un kādu rozmarīna lapiņu, pēc vēlēšanās.
- Upeņu saldējumu lej pāri smiltsērkšķu saldējumam, un atkal atstāj saldētavā, līdz sastingst pavisam.
- Tad, kad abas kārtas daudz maz sastingušas, pa virsu izspiež atlikušo pamatnes kārtu, liek saldētavā sastingt.
- Kad vēlas šo saldo pasniegt, ir divi veidi, kā to darīt- izņem no saldētavas, nedaudz atlaidina un griež gabaliņos jau pašā formītē, tad ceļ ārā uz šķīvīšiem un nogarnē ar rozmarīnu. Otrs ir sasildīt rokas, vai karstu dvieli aplikt ap formīti, lai kūkas malas pakūst, tad to var izņemt no formītes. Lai sagrieztu vēl neatkusušu būs nepieciešams ass nazis, tas iepriekš jāuzkarsē zem karsta ūdens.
Piezīmes
Es lietoju risotto formīti, kas ir būtībā vienkārša plata apļveida stīpa, kuras apakšā uz dēlīša paklāju cepamo papīru.
Šo kūku es ieteiktu gatavot arī parastā kūku formā, lai tikai apakšā būtu rozmarīna pamatne, bet no augšas tikai saldējums, tas atvieglos kūkas sagriešanas procesu!
Komentāru nav