Ievads
Īsti nevarēju saprast, kā šo desertu dēvēt latviski, lai tas izklausītos gana labi – ar to taizemiešu autentisko piegaršu. Tulkoju tieši un pie tā arī paliku – Mango Sticky rice. Šis ir tradicionāls taizemiešu deserts, ko vari baudīt teju jebkurā ēstuvē Taizemē, par to vietējie, šķiet, ir gan lepni, gan paši sajūsmā! Jāatzīst, ka deserts ir ļoti salds, oriģināli tajā izmanto balto cukuru un tas tiek ilgāku laiku vārīts. Man, protams, patīk receptēs ieviest veselīgākas korekcijas, tāpēc izvēlējos nerafinētu cukurniedru cukuru (mazākā daudzumā), kā arī mazliet atkāpos no orģinālās receptes.
Sastāvdaļas
- 3 gatavi mango
- 2 tasītes Aroy-D lipīgo (glutinous) rīsu (no uzņēmuma “Cesars”)
- 1 bundža Cosmoveda “Extra Cremig” kokosriekstu piena
- 1/3 tases nerafinēta cukurniedru cukura (pielāgot pēc vēlamā salduma; rīsu krāsa var mainīties atkarībā no izmantotā cukura)
- 1 tējk. jūras sāls
- Tonkas pupiņa aromātam (pēc izvēles)
Pagatavošana
- Gatavošanu sāk ar rīsu nomērcēšanu. Istabas temperatūras ūdenī tos mērcē vismaz 1-2h (es mērcēju 4h), tad noskalo un sagatavo katlu rīsu tvaicēšanai.
- Izvēlas metālisku sietiņu, kas ieguļ katlā, lai rīsus varētu tvaicēt un tie nesaskartos ar ūdeni. Katlā lej ūdeni, uzvāra, sietiņu ieklāj ar lina dvieli vai marli, tajā ber rīsus liek vāku virsū un uz vidējas/mazas liesmas tvaicē rīsus apmēram 20 minūtes.
- Paralēli gatavo kokosriekstu mērci. Katliņā ielej kokosriekstu pienu, ieber cukuru, sāli un pierīvē nedaudz tonkas pupiņas. Maisot karsē, līdz cukurs izkusis un tad vēl kādas 5 minūtes.
- Kad rīsi un kokosriekstu mērce gatavi, ņem lielāku bļodu un skaita proporcijas- 1 pilna ar kaudzi tase gatavu rīsu un 1 tase kokosriekstu mērces – ber rīsus bļodā un lej pa virsu mērci. Kārtīgi apmaisa uzliek vāku/šķīvi un atļauj 5 - 10 minūtes uzbriest. Rīsi uzsūks mērci.
- Griež mango kā šajā video un atstāj kā “ezīti” to uz šķīvja.
- Lai rīsus uzservētu glīti, izmanto kādu formīti (piparkūku, tartara, u.c.). Uzrīvē nedaudz tonkas pupiņas un pasniedz!
Piezīmes
Ja mērce palikusi pāri, to pasniedz pie uzservēta deserta, ja nē.. ieteicams uztaisīt papildus :D Mērces daudzums atkarīgs no attiecīgajiem rīsiem, kokosriekstu piena un to vārīšanas ilguma.
Tradicionāli rīsi tiek izbalansēti ar mērci- ja rīsiem cukuru neliek klāt, vai liek klāt ļoti minimāli, tad mērci gatavo saldu, savukārt, ja rīsi ir saldi, mērci taisa nedaudz sāļu, taču gandrīz bez cukura.
Komentāru nav