Kurkumas sakne


Kā senatnē, tā mūsdienās plaši ir izplatīta garšvielu labvēlīgā ietekme uz cilvēka veselību, tomēr ir kāda garšviela, kuras labvēlīgā ietekme uz ķermeni ir daudz spēcīgāka, nekā vairumam citu- tā ir kurkuma.

Kurkumas sakne
Foto: Helēna Strazdiņa

Iz vēstures

Kurkuma ir ingveru dzimtes augs(Curcuma longa) ar ļoti koši dzeltenu vai oranžu sakni, kuru aptver cieta, brūna miza. Ķīnas un Indijas medicīnā tā jau kopš seniem laikiem tiek lietots kā spēcīgs līdzeklis iekaisumu, menstruālā cikla problēmu, asinsizplūdumu, zobu sāpju, brūču, koliku un citu kaišu ārstēšanai. Kurkuma tiek uzskatīta par vissenāko garšvielu, kaut arī vārds “garšviela”, izvērtējot visas kurkumas medicīniskās īpašības, var skanēt diezgan necili, kā medicīnas līdzeklis un garšviela tā noteikti ir vislētākā.

 

Kurkumas dzimtene ir Indonēzija un Indijas dienvidi, un tā tiek plaši izmantota Austrumu medicīnas un ilgdzīvošanas sistēmā- Ājurvēdas ārstniecībā. Šī sakne Ķīnā un Indijā tiek izmantota jau tūktošiem gadu ilgi – pēc dažiem nostāstiem, to pirmoreiz sāka izmantot jau pirms 10 000 gadu! Senie polinēzieši vienmēr ņēma līdzi kurkumu, dodoties pāri Klusajam okeānam uz Havaju salām. Havajieši šo garšvielu izmanto joprojām.

 

Marko Polo ir aprakstījis kurkumu savā dienasgrāmatā Ķīnas ceļojuma laikā 1280. gadā: “Tur ir atrodams dārzenis, kam piemīt īsta safrāna krāsa un smarža, kā arī citas safrāna īpašības, bet tas nav safrāns.” Šīs līdzības dēļ eiropieši vairāk kā 700 gadus izmantoja kurkumu, sauktu par “Indijas safrānu” īstā safrāna aizstāšanai.

 

Šī garšviela Indijā visplašāk tiek izmantota karija pagatavošanai, kā arī dažu veidu sinepju pagatavošanā kurkumu to izmanto, lai piedotu sinepēm gaiši dzelteno krāsu. Starp citu, kurkuma ir izplatītākais audumu tonēšanas līdzeklis Austrumu zemēs! Miljoniem cilvēku izmanto kurkumu ikdienā, uzlabojot ēdiena garšu un īpašības. Indijā katru dienu apmēram 500 miljoni cilvēku izmanto kādu no kurkumas šķirņu veidiem. 

 

Kas lācītim vēderā?

Kurkuma ir izcils mangāna, dzelzs, kā arī B6 vitamīna, šķiedrvielu un kālija avots.

 

Kurkumai piemīt piparota, silta, nedaudz rūgta garša un maigs aromāts, kas mazliet atgādina apelsīnu un ingveru. Viena no galvenajām kurkumas “sastāvdaļām” ir kurkumīns, kas piedod kurkumai tās dzelteno krāsu un padara kurkumu par brīnumgaršvielu!

 

Kurkumā esošās ēteriskās eļļas ir lielisks pretiekaisuma līdzeklis. Tās ir atrodamas tieši kurkumā esošajā kurkumīnā, kas ir galvenā ārstnieciskā saknes daļa. Kurkumīns, kas ir visjaudīgākais aktīvais elements kurkumas sastāvā, tas ir lēts, atzīts un efektīvs līdzeklis dažādām zarnu slimībām, piemēram, Krona slimībai un čūlainajam kolītam.

 

Lai arī kurkumīns ir atzīts par veselībai nekaitīgu pat lietojot to lielās devās, arī ļoti niecīgos daudzumos tas pilda savas funkcijas, tāpēc arī kulinārijā izmantotais daudzums ēdienreizē var kļūt par lielisku palīgu dažādu vājuma posmu stiprināšanai organismā.

No pārmērīgas lietošanas ir jābūt piesardzīgiem tiem, kam no kurkumas ir alerģija, kā arī kuņģa dedzināšanas, lielu žultsakmeņu un autoimūnu saslimšanu gadījumos. Grūtniecības laikā jāuzmanās nepārspīlēt ar šo garšvielu, jo tā var stimulēt dzemdes kontrakcijas.

 

Dažādos pētījumos kurkumīns ir atzīts par tikpat spēcīgu līdzekli iekaisumu ārstēšanā, kā dažādi medikamenti. Bet, atšķirībā no šiem medikamentiem, kuriem ir dažādi blakusefekti (čūlas veidošanās, samazināts balto asinsķermenīšu daudzums, zarnu trakta asiņošana), kurkumīnam nekādu blakusefektu nav.

 

Kā antioksidants, kurkumīns neitralizē brīvos radikāļus un toksīnus. Tas ir svarīgi daudzu slimību ārstēšanā, īpaši uzsverot artrītu, kur brīvie radikāļi rada sāpīgus locītavu iekaisumus un to bojājumus. Kurkumā atrodamo antioksidantu daudzums un tās pretiekaisuma īpašību apvienojums izskaidro, kāpēc cilvēki, kas slimo ar locītavu slimībām, jūtas daudz labāk, regulāri pievienojot šo garšvielu ēdienam.

 

Kurkumīnā esošie antioksidanti aizsargā resnās zarnas šūnas no brīvajiem radikāļiem, kas var nodarīt bojājumus šūnu DNS. Tā kā resnās zarnas šūnas tiek patstāvīgi atjaunotas un nomainās ļoti strauji, mutācijas to DNS var būt bieži sastopamas, šādā veidā izraisot vēža šūnu attīstību. Kurkumīns, aktivizējot aknu darbību, palīdz organismam iznīcināt šīs vēža šūnas, lai tās nepārvietotos ķermenī, radot bojājumus un nelabvēlīgus veidojumus citur organismā Dažādi pētījumi ir pierādījuši, ka bieža kurkumas lietošana ievērojami samazina krūšu, prostatas, plaušu un resnās zarnas vēža iespējamību, kā arī aizkavē audzēju veidošanos.

 

Lai arī izklausās, ka kurkuma ir brīnumlīdzeklis cīņā ar jebkuru kaiti, ir rūpīgi jāizvēlas produkts, ko lietot ārstnieciskiem nolūkiem un kā garšvielu ēst gatavošanai. Esmu uzzinājusi, ka dažādas uztura bagātinātāju kompānijas iepērk kurkumīna izvilkumus un kurkumas ekstraktus no garšvielu kompānijām, kuras tos pārdod, lai iegūtu divtik lielu labumu no kurkumas auga- pārdodot vērtīgās sastāvdaļas un garšvielas atsevišķi. Šādas ražošanas rezultātā garšvielu plauktos sastopamā kurkumas saknes pulvera sastāvā trūkst aktīvo vielu, kas nodrošina visas kurkumas labvēlīgās īpašības, tāpēc jābūt gudrākam un jāizvēlās atbalstīt tādas garšvielu kompānijas, kuras garšvielu ražošanā izmanto visu augu, ar visām tā vērtīgajām sastāvdaļām!

 

Trīspadsmit galvenie brīnumi, ko kurkuma spēj darīt Tev un Tavai veselībai:

  1. Stiprina imūnsistēmu
  2. Stiprina kaulus un locītavas
  3. Uzlabo un sakārto gremošanas sistēmu
  4. Veicina veselīgu aknu darbību
  5. Kontrolē holesterīna līmeni organismā
  6. Uzlabo sievietes reproduktīvās sistēmas stāvokli
  7. Stiprina organisma aizsargspēju cīņā ar brīviem radikāļiem, kā arī aizsargā ķermeņa veselās šūnas, pildot antioksidanta funkcijas.
  8. Uzlabo ādas stāvokli un piedod tai veselīgu izskatu
  9. Uzlabo acu veselību
  10. Kontrolē cukura līmeni asinīs un palīdz to saglabāt normas robežās
  11. Uzlabo asinsriti
  12. Palīdz cīnīties ar stresu
  13. Palīdz cīņā ar abnormālām/vēža šūnām organismā

Kāpēc nepievienot kurkumu jau nākamajā ēdienreizē? :)

 

 

Kurkumas pulveri un daudz, daudz citu vērtīgu garšvielu (arī bioloģiskajā versijā) iespējams iegādāties manasgarsas.lv!

 

 

 

[Avoti: http://organicindia.mercola.com/herbal-supplements/turmeric.aspx

http://www.whfoods.com/genpage.php?tname=foodspice&dbid=78

http://www.triguna.lv/?ct=31294758&act=li&id=7]

 

 

 

Autors: Ance Anna Šternberga

Pārmaiņas dzīvesveidā prasa milzu pūles, enerģiju un piespiešanos, taču vairāk par visu es zinu, ka tas ir tā vērts.

1 komentārs:

  • vai kurkuma un kanelis vai tas ir viens un tas pats?


Pievienot komentāru


Lūdzu autorizējieties, lai varētu pievienot komentāru:

DR FB