VOM FASS - kvalitāte, ko var izgaršot!


vomFASS 29.martā (2017.gadā) Latvijā svinēs 10 gadu jubileju. Tikai izcila kvalitāte var saglabāt klientu uzticību gadiem ilgi. Šajā rakstā noskaidrosim vomFASS uzņēmuma noslēpumus, kas slēpjas aiz izcili garšīgām un kvalitatīvām eļļām un etiķiem. 

 

Kvalitāte, ko var izgaršot

 

Tie, kas attīrījuši savu ēdienkarti, virtuves skapīšus un ledusskapjus no visa liekā, pārstrādātā, rafinētā un samākslotā, iespējams jau ir pieradinājuši savas garšas kārpiņas atpazīt kvalitatīvu produktu no nekvalitatīva. Tam ir nepieciešams laiks, kad garšas kārpiņas kļūst izteikti jutīgas pret dažādām garšu niansēm, lēnām atpazīstot tīru un dabīgu garšu no samocītas un pārstrādātas, un kad esi pieradis ēst tikai kvalitatīvu pārtiku, viss pārējais vairs neliekas garšīgs! vomFASS eļļas un etiķus pati savā ikdienas kulinārijā lietoju jau kādu laiciņu, neiedziļinoties uzņēmuma filozofijā un kvalitātes prasībās, es vienkārši sagaršoju kvalitāti, un ar to man pietika.

 

Taču, lai ieteiktu, ko lietot saviem lasītājiem, ar pliku argumentu “man patīk, garšo tīri un svaigi” nepietiek, tāpēc lūdzu Kasparam Vendelim, vomFASS franšīzes turētājam un pārstāvim Latvijā, mani izglītot par šo eļļu un etiķu kvalitāti, ražošanu, uzņēmuma filozofiju un visu pārējo. Kad garšoju paraugu pēc parauga (ar eļļām, kuras iepriekš nebiju lietojusi) un paralēli klausījos Kaspara stāstījumā – es vēlreiz pārliecinājos, ka mani apmānīt ir grūti, vomFASS kvalitātes standarti tiešām ļauj piedāvāt klientam tikai augstākā labuma produktus.

 

Kā par vomFASS produktu izmantošanu kulinārijā saka pats Kaspars: “..vienkāršais kļūst par smalku. Parastais par gardu. Ierastais par veselīgu. Un sarunas par uzslavām!

 

vomFASS uzņēmums vienmēr ir licis akcentu uz izglītošanu, tādēļ regulāri tiek rīkoti Labas garšas semināri.

 

 

Kas ir vomFASS?

 

 

vomFASS ir 1994. gadā Vācijā dibināts uzņēmums, kas piedāvā pasaulē lielāko, izcilāko beztaras (izlejamo) piedāvājumu bioloģiskām, tīrām un dabīgām kulinārijas un veselības eļļām, kā arī etiķiem un alkoholiskajiem dzērieniem. vomFASS uzņēmumam ir jau vairāk kā 300 veikali 30 pasaules valstīs, tajā skaitā Vācijā, Japānā, Šveicē, Austrijā, Jaunzēlandē, Latvijā, Beļģijā, Itālijā, Apvienotajā Karalistē, ASV un citur. 

 

 

 

Kāpēc tieši vomFASS?

 

vomFASS kaislīgi koncentrējas uz produktu kvalitāti ar “no lauka uz galda” pieeju, izveidojot ciešas attiecības ar izejvielu audzētājiem un ražotājiem, lai nodrošinātu bezkompromisa izcilāko kvalitāti. Pats franšīzes dibinātājs (Kaspars teic, ka gudrāku cilvēku uztura un produktu lietās viņš nav saticis!) ir izmeklējis labākos un autentiskākos reģionus, iepazinis augstākā labuma izejvielas un to audzētājus. Un tikai tad, kad uzņēmums ir pārliecinājies par ražošanas un gala produkta kvalitāti, tas tiek pildīts noslēgtās mucās, lai gaisma un skābeklis produktu sasniedz tikai tad, kad tas tiek pildīts pudelītēs un atdots klienta rokās.

 

Zināšanas, ko vomFASS dibinātājs Johannes Kiderlen ieguvis izmeklējot izejvielas, radot vomFASS produktus, atverot veikalus un iepazīstot klientus, ir izkristalizējušas vienu virzošo uzņēmuma vomFASS misiju – Tikai labākais, vienmēr (Only the best, always). Tikai augstākās kvalitātes izejvielas, ko iespējams iegūt, tiks izmantotas, lai ražotu vomFASS produkciju- eļļas, etiķus, liķierus, vīnus un citus alkoholiskos dzērienus.

 

vomFASS eļļas tiek spiestas attiecīgajos konkrētās izejvielas reģionos, taču balzāmetiķus un alkoholiskos dzērienus uzņēmums ražo pats. Varbūt pieķersi sevi domājam- kāpēc tad eļļas nespiež paši? Atbilde ir vienkārša un loģiska- jo tālāk izejvielas tiek vestas uz ražotni, kur tiks spiesta eļļa, jo zemāka kvalitāte gala produktam, tādēļ vomFASS eļļas pārsvarā tiek spiestas pašās saimniecībās vai tuvākajās ražotnēs, lai nodrošinātu maksimālo svaiguma pakāpi un kvalitāti.

 

Uzskatāms piemērs ir olīvas. Olīveļļas kvalitāti nosaka ļoti daudz faktoru, kā piemēram, olīvu novākšana- cik tā ir saudzīga vai tieši pretēji - abrazīva, pārvadāšana, klimata izmaiņas. Ja olīvas tiek pakļautas dažādiem negatīviem faktoriem, tās var sākt fermentēties un bojāties, tāpēc vislabākā, ekskluzīvākā olīveļļa ir tā, kas spiesta drīz pēc olīvu novākšanas turpat saimniecībā.

 

 

Starp citu, kamēr mēs pie olīveļļām - Eiropas savienībā nosaka pH līmeni olīveļļām, pēc kā tiek mērīta kvalitāte. Šī ES pieņemtā norma ir 0,8% (jo augstāks skaitlis, jo zemāka kvalitāte; iesaku izlasīt Ditas Lases rakstu par olīveļļām!), taču vomFASS olīveļļām šis skaitlis nekad nav lielāks par 0,2%.

 

vomFASS olīveļļas spiež tikai reizi gadā, tad, kad ir olīvu sezona (atkarībā no reģiona tas ir novembris - februāris), tāpēc īstais laiks, lai pirktu olīveļļu ir tieši ziemas periods. Ar mēnešiem šī eļļa zaudēs daļu savas izteiksmīgās garšas, krāsas un, pietuvojoties jaunajai sezonai, tās kvalitāte dabīgā ceļā būs nokritusies. Šo ir vērts paturēt prātā, kad iegādājoties vomFASS eļļas secini, ka to garša ir citādāka- tas ir normāli un pat vēlami!

 

 

Vēlreiz par kvalitāti un principiem

 

Naktssveču eļļa ir lielisks piemērs, kas atspoguļo vomFASS selektīvo skatījumu uz izejvielām, kā arī augstās prasības pret galaproduktu. Naktssvece jeb nakts prīmula ir savvaļas augs Ziemeļamerikā (tagad tiek audzēts arī citviet pasaulē), kas uzzied dzelteniem ziediem pašā vakarā, bet jau no rīta uzziedējušie ziedi aizveras un novīst. Brīnumaina puķe! Taču atpakaļ pie lietas- jau apmēram gadu par spīti milzīgajam pieprasījumam šī eļļa nav pieejama vomFASS sortimentā, jo visu šo laiku tā nav sasniegusi kvalitātes prasības. vomFASS uzņēmums ir laidis garām vērā ņemamus ienākumus, taču uz kvalitātes rēķina šī uzņēmuma filozofija neļauj ekonomēt. vomFASS uzņēmumam klients ir svarīgs ilgtermiņā, tāpēc, cienot klientus, kvalitātes latiņa vienmēr paliks nemainīga.

 

 

Izejvielas un aukstā spiešana

 

Visas vomFASS eļļas ir auksti spiestas, kā arī Jūs saņemat pašu pirmo, svaigāko spiedumu! Izejvielas, kā iepriekš minēts, nāk no dažādiem reģioniem- tur, kur attiecīgā izejviela ir pieejama labākajā kvalitātē, kā arī autentiski ir tās izcelsmes vieta.

 

 

Piemēram, nigellas (melnsēklītes) eļļa nāk no Ēģiptes, jo tur ir šo sēklu izcelsmes vieta, arī argāna eļļa nāk no Marokas, kur ir šī koka dzimtene. Ķirbju sēklas un to eļļa nāk no Štīrijas (Austrijā), jo tur pieejamas izteiksmīgākās bioloģiskās ķirbju sēklas. Olīveļļa nāk no dažādiem Itālijas reģioniem. Sibīrijas ciedru riekstu eļļa nāk no bioloģiskas saimniecības Sibīrijā, kur ir izcilākie ciedru rieksti. Starp citu, riekstu eļļas vomFASS produkcijā tiek papildinātas cauru gadu, jo daļa riekstu pēc ražas novākšanas tiek sasaldēti, lai tie neoksidētos un ilgstoši būtu svaigi. Kad riekstu eļļas noliktavās sāk samazināties, rieksti tiek atsaldēti, eļļa izspiesta un svaigā partija dodas uz veikaliem.

 

Mani patiesībā fascinē šī uzņēmuma pārdomātā pieeja produktiem, un tas lieliski atspoguļojas to garšas niansēs.

 

 

Kāpēc nav bio sertifikāta?

 

Laikos, kad produkta kvalitātei meklējam apstiprinājuma zīmi “zaļās lapiņas” veidolā, ir grūti uzticēties citiem produktiem, kam šī bioloģiskā sertifikāta uz produkta nav. vomFASS gadījumā ir vairāk iemesli, kāpēc nevaram saukt šos produktus par bioloģiski sertificētiem.

 

Tā kā izejvielas nāk no dažādām saimniecībām- lielām un mazām- ne visas ir bioloģiski sertificētas. Piemēram, ja eļļa sastāv no 90% bioloģiskas izcelsmes lazdu riekstiem, taču 10% nāk no onkuļa kuram nav nekādu sertifikātu, bet ir četras lazdas pagalmā, kas ražo superīgākos lazdu riekstus reģionā, eļļu vairs nevar saukt par bioloģisku. Taču vai tāpēc tā ir mazāk vērtīga? Šķiet, ka teju pretēji.

 

Lielākā daļa vom FASS izejvielu tik tiešām nāk no bioloģiski sertificētām saimniecībām, taču produkta “izlejamā” daba neļauj to saukt par bioloģisku produktu. Lai saņemtu “zaļo lapiņu”, produktam ir jābūt iefasētam, taču lielās eļļu un etiķu mucas, no kurām katram klientam pudelītē iepilda vēlamo daudzumu produkta, uz to nevar pretendēt. Taču atkal- vai tas nozīmē, ka mucās esošā eļļa, kura dienas gaismu redz tikai brīdī, kad klients to iepilda savā stikla pudelītē ir sliktāka par to, kas jau mēnešiem iepildīta stāv gaišā un siltā veikala plauktā? Viela pārdomām katram..

 

 

vomFASS sortiments

 

vomFASS piedāvā gan eļļas, gan etiķus, kā arī dažādus alkoholiskos dzērienus. 

 

EĻĻAS

Veselīgās eļļas:

  • Kviešu dīgstu eļļa
  • Argāna
  • Sibīrijas ciedru
  • Avokado
  • Nigellas jeb melnsēklītes
  • Linsēklu
  • Omega 3 6 9 eļļu maisījums (sastāvā: linsēklu, kaņepju sēklu, kviešu dīgstu, Sibīrijas ciedru, lazdu, vīnogu kauliņu, gurķenes sēklu eļļas)
  • Sezama (gan grauzdētu, gan negrauzdētu)
  • Naktssveču
  • Vīnogu kauliņu

Veselīgās un garšīgās eļļas:

  • Ķirbju sēklu
  • Lazdu
  • Mandeļu
  • Valriekstu

Olīveļļas:

  • Sicīlijas bio MADONIA
  • Ar trifelēm
  • Ar baziliku
  • Ar citronu         

Garšaugu:

  • Garšaugu eļļa ar ķiplokiem
  • Čili eļļa

 

BALZAMETIĶI

Biezie Star balzametiķi (skābuma līmenis ne vairāk kā 4%):

  • Mango star
  • Dateļu
  • Plūmju
  • Ābolu (minimums 4 gadus mucā noturēts)
  • MALETTI Aceto Balsamico di Modena (virs 10 gadus mucā noturēts)

Augļainie balzametiķi (skābuma līmenis 5-6%)

  • Kalamansi
  • Mango
  • Aveņu
  • Granātābolu
  • Medus
  • Dzērveņu
  • Ingvera
  • Ķiršu

 

Šobrīd visu var iegādāties:

  • t/c STockmann, pārtikas nodaļā ar visu nogaršošanu izlejamā veidā
  • interneta veikalā vomFASS.lv ar bezmaksas piegādi caur Omniva pakomātiem
  • sestdienās Kalnciema tirdziņā.
  • savs atsevišķs veikals tiek plānots 2017.gada pavasarī.

 

Mana Pieredze

 

Kvalitāti vislabāk ir noskaidrot veidojot attiecības – runājot ar pārdevēju, ražotāju, audzētāju, testējot produktus, braucot ciemos un redzot uz vietas, kā notiek process, kura rezultāts ir tik baudāms. Zinot, kāda ir vomFASS kvalitātes latiņa, zinot, kā pats dibinātājs ir izmeklējis produktus no visas pasaules, lai klientam piedāvātu iespējami labāko, rodas uzticība gan uzņēmumam, gan katram tā produktam.

 

Es personīgi izmantoju vomFASS eļļas gan kulinārijā, gan veselībai. Manas iecienītākās eļļas, kuras ģeniālu padara katru ēdienu ir ķirbju sēklu eļļa, valriekstu eļļa, čilli eļļa un, protams, Sicīlijas olīveļļa, kā arī desertos fenomenāli labi iederas mandeļu un lazdu riekstu eļļas, taču veselībai esmu iecienījusi melnsēklītes un ciedru riekstu eļļas, ko izmantoju savā ikdienā katru dienu.

 

Interesanti, ka trifeļu eļļa vomFASS sortimentā garšo kardināli atšķirīgi, tik izteiksmīgi un pilnīgi, ka pat likās, ka īstu trifeļu eļļu iepriekš garšojusi nemaz nebiju. Par to arī pats Kaspars palielījās, ka vismaz Baltijā labākas trifeļu eļļas par vomFASS neesot.

 

Kas attiecas uz etiķiem, nevaru izcelt ne vienu konkrētu, jo katram ir sava vieta konkrētajā receptē. vomFass etiķi atdzīvina jebkuru salātu dresingu, zivju ēdienus padara par eksotisku garšu pieredzi un desertam piešķir izskaņas noti. Veselības nolūkos regulāri izmantoju vomFASS nedzidrināto ābolu etiķi- pagaidām vēl neesmu atradusi labāku par šo!

 

Minēšu tikai dažas no iecienītākajām kombinācijām, kur lieliski iederas vomFASS produkti- mandeļu eļļa ar dateļu etiķi pārlieta pāri tumšās šokolādes braunijam, sutinātas zemenes ar piparmētrām, mango un aveņu balzāmetiķiem, pikšas fileja ar kalamansi etiķi, grauzdētu un maltu ķirbju sēklu cepurīti, kas pārlieta ar bagātīgo ķirbju sēklu eļļu, Taizemiešu kokospiena zupa ar tītaru, kas papildināta ar šļakstu čilli eļļas.. es varētu tā turpināt ilgi, līdz Tev sāktu burkšķēt vēders!

 

 

Topi Vesels iesaka

 

 

Nav šaubu, ka Topi Vesels komanda iesaka vomFASS, jo tā ir garantija kvalitātei. Mēs uzticamies šim uzņēmumam, jo arī produkti runā paši par sevi! Izmēģini arī Tu, iepērkoties vomFASS.lv interneta veikalā, izmanto kodu “topivesels”, lai vienmēr saņemtu -12% savam pirkumam! Lai garšīgi, baudpilni un veselību veicinoši!

 

 

 

 

Topi Vesels

 

Ar atbildību pret sevi, dabu un veselību!

Autors: Ance Anna Šternberga

Pārmaiņas dzīvesveidā prasa milzu pūles, enerģiju un piespiešanos, taču vairāk par visu es zinu, ka tas ir tā vērts.



Komentāru nav

Pievienot komentāru


Lūdzu autorizējieties, lai varētu pievienot komentāru:

DR FB