GAPS – Iespēja atveseļoties!


GAPS ir saīsinājums no vārdiem Gut And Psychology Syndrome. Tāds pat nosaukums ir grāmatai, ko sarakstījusi krievu tautības ārste neiroloģe Natasha Campbell-McBride, kas tagad dzīvo un strādā Lielbritānijā, Kembridžā. GAPS pamatā ir doma, ka cilvēka mentālo un fizisko veselību nosaka zarnu trakta veselība. Tas nozīmē, ka atveseļošanās ceļš uzsākams ar zarnu trakta savešanu kārtībā. Par to arī Dr Campbell-McBride runā savā grāmatā, skaidrojot gan saslimšanas iemeslus, gan parādot, kā soli pa solim atveseļot zarnu mikrofloru un vēlāk arī visu organismu ar GAPS diētas palīdzību. 

GAPS – Iespēja atveseļoties!
Foto: www.gaps.me

Kā radās GAPS?

Ar GAPS pieeju Dr Campbell-McBride atveseļoja savu dēlu no autisma. Šodien viņas dēls dzīvo pilnvērtīgu dzīvi, bet ārstes izveidotā GAPS diēta turpina palīdzēt atveseļoties daudziem cilvēkiem ar mentāla rakstura slimībām (kā šizofrēnija un autisms), bērniem ar uzvedības traucējumiem (ADD, ADHD), cilvēkiem, kas cieš no depresijas, disleksijas, dispraksijas, zarnu trakta problēmām, utt.

 

Dr Natasha Campbell-McBride GAPS diētu izveidoja, pamatojoties uz Specifisko Oģļhidrātu Diētu (Specific Carbohydrate Diet, SCD). SDC diētu gremošanas problēmu risināšanai 20. gs. sākumā radīja Dr Sidney Valentine Haas. Savukārt, Elaine Gottshall 50.-ajos gados ar šīs diētas palīdzību atveseļoja savu meitu no asiņojoša čūlainā kolīta un pēc tam sarakstīja populāro grāmatu "Breaking the Vicious Cycle. Intestinal Health Through Diet". Grāmata ir palīdzējusi atveseļoties tūkstošiem cilvēku visā pasaulē, kas gadiem mocījušies ar čūlaino kolītu, Krona slimību, kairināto zarnu sindromu (IBS), celiakiju, divertikulītu, cistisko fibrozi un autismu

 

SCD, atšķirībā no citām diētām, iesaka  izņemt no ēdienkartes pārtikas produktus, ko organisms nespēj sašķelt un asimilēt. Līdz ar to tiek pārrauts problemātiskas gremošanas, pastāvīgu iekaisumu un pārtikas alerģiju apburtais loks, kā rezultātā cilvēka gremošanas sistēmai tiek dota iespēja atveseļoties. Saskaņā ar SCD diētu nevēlamie produkti ir:

  • govs piens
  • cukurs
  • kartupeļi, rīsi, graudaugi

 

GAPS pamatprincipi

Kopš 2001. gada Dr Natasha Campbell-McBride SCD diētu ir attīstījusi tālāk, lai radītu pilnīgu GAPS programmu jeb protokolu zarnu trakta problēmu atveseļošanai, un līdz ar to daudzu veselības problēmu sakārtošanai. Dr Natasha uzskata, ka ir cieša saistība starp ēdienu, ko ēdam, cilvēka zarnu trakta veselību un daudzām kā fiziskajām, tā mentālajām problēmām.

 

Grāmatā Gut and Psychology Syndrome (2004)  Dr Cambpell-McBride zinātniski un medicīniski pamatoti skaidro zarnu trakta veselības nozīmi, uzskatāmi arī parāda, kāpēc esam tik slimi, un ko varam darīt savas veselības uzlabošanai. Grāmatā ir aprakstīti 3 galvenie stūrakmeņi GAPS atveseļošanās programmai:

 

1. detalizēts GAPS diētas plāns pa soļiem (Sākotnējā un Pilnā GAPS diēta)
2. pārtikas piedevas gremošanas un barības vielu asimilācijas normalizēšanai
3. organisma attīrīšana no tajā uzkrājušamies toksīniem

 

GAPS diētas plāns ne tikai ietver produktus, kas ir jāizņem no ēdienkartes, bet piedāvā veselīgo produktu grupas, kas ātrāk palīdzēs zarnu traktam atveseļoties. Grāmatā Dr Campbell-McBride sīki un smalki pamato, ko katrs no nevēlamajiem produktiem nodara mūsu organismam, kā arī izskaidro vēlamo produktu atveseļojošo potenciālu.

 

Un labā ziņa ir, ka GAPS ēdienkarte būtībā ir ļoti tuva mūsu senču gadsimtos ēstajiem produktiem. GAPS atveseļojošās diētas pamatā ir gaļas un kauliņu buljons, gaļas un dārzeņu zupas, mājdzīvnieku orgānu gaļa, galerti, zivis, skābi kāposti, kefīrs un citi produkti, kas latvieša vēderam ir tik pazīstami. Zemāk minēti nevēlamie un vēlamie produkti GAPS diētas ietvaros.

 

 

Vēlamie produkti

  • Pēc iespējas nepārstrādāta un bioloģiska pārtika
  • Mājās gatavota pārtika – zupas, kaulu buljoni, galerti, skābēti kāposti, u. c.
  • Taukvielas (Sviests, Olīveļļa, Dzīvnieku tauki)
  • Gaļa, zivis, olas
  • Raudzētie piena produkti – kefīrs, jogurts,
  • Augļi, dārzeņi (izņemot ar cieti bagātie – kartupeļi, pupas, zirņi u. c.)
  • Rieksti, sēklas

 

Nevēlamie produkti (tāpat kā SCD diētai)

  • Pārstrādāta pārtika
  • Piens un tā neraudzētie produkti 
  • Cukurs un visi produkti, kas to satur
  • Graudaugi (kvieši, mieži, rudzi, griķi, rīsi, amarants, auzas, prosa, u.c. )
  • Cieti saturošie dārzeņi (kartupeļi, kukurūza, pupas, zirņi, batātes, topinambūri, u.c.)

 

GAPS filozofija

Vārdu salikums “GAPS diēta” var radīt nepareizas asociācijas ar piespiedu ēdienkartes maiņu uz laiku (visbiežāk svara samazināšanas nolūkos) un cerību pēc tam ēst atkal, kā agrāk. Tuvāk patiesībai ir termins “GAPS Uztura programma”, bet, manuprāt, vislabāk šai pieejai atbilst “GAPS Filozofija”. Jo te runājam nevis par svara samazināšanu, bet par vispārēju organisma atveseļošanu. Tāpēc parasti ģimenes, kas uzsākušas šo ceļu, to turpina ilgtermiņā un vienmēr.

 

Un GAPS filozofija ietver ne tikai produktus un ēšanu, tā mudina citām acīm paskatīties uz to, kādos traukos gatavojam ēst (mikroviļņu krāsns būs pirmais, kas jāizmet), kādu sadzīves ķīmiju lietojam un daudz ko citu. Līdz katrs mēs nonākam līdz sapratnei, ka ēdiens un vide, kā arī pašu attieksme un domāšana ir atslēga durvīm uz veselību.

 

Plašāk un detalizētāk par šīs uztura programmas 3 soļiem lasi ŠEIT!

 

Raksta autore: Silvija ĀBELE, Lic ISH, GAPS konsultante, CEASE terapeite, Dr Chem, savas pieredzes bloga www.curantur.lv autore

Speciāli: www.topivesels.lv

 

 

 

Lasi vairāk par GAPS internetā:

 

Autors: Ance Anna Šternberga

Iemīlies rūpes par sevi! Iemīlies sevī!

1 komentārs:

  • Bet celiakiju "ārstē" nelietojot attiecīgos produktus. Līdz galam nesapratu, jo rakstā ir frāze par atveseļošanos arī no celiakijas. Ja pareizi saprotu, tad šiem cilvēkiem varbūt ir vēlams šad tad ievērot šo diētu, vai AIP, tāpat kā veselajiem.


Pievienot komentāru


Lūdzu autorizējieties, lai varētu pievienot komentāru:

DR FB