Moltto Wine & Grill – izmeklētāko vīnu restorāns

Par vīna veselīgumu vai neveselīgumu var diskutēt daudz. Kāds pētījums apstiprina sarkanvīnā esošo antioksidantu pozitīvo iedarbību uz veselību, kāds cits avots aicina izvairīties no jebkāda alkohola, jo tas uz veselību iedarbojas negatīvi. Ar vīnu būtībā ir tāpat kā ar kafiju – cik cilvēku, tik viedokļu, un beigu beigās patiesība ir kaut kur pa vidu un katram sava.

 

Neviens pētījums tomēr nepateiks priekšā labāk kā Tavas paša sajūtas. Varbūt Tev vīna glāze pie vakariņām ļauj atslābināties un iekurbulēt gremošanas darbību, taču varbūt notiek gluži pretējais. Varbūt kādā dzīves periodā Tev no alkohola jāatsakās pilnībā, varbūt kādā periodā mērenos daudzumos Tev tas ir pat ļoti ieteicams.

 

Man personīgi vīns ir vienīgais alkohols, ko es lietoju, un patiesībā tā ir man tāda liela kaislība un aizraušanās – izzināt vīnus, to ražošanu, sākot ar vīnogu audzēšanu, beidzot ar pašu vīna baudīšanu un saderību ar ēdieniem. Varbūt paradoksāli, ka man kā naturopātei un veselīga dzīvesveida piekritējai vīna temats ir ļoti tuvs un vīns ir viena no mīļākajām baudām, taču es neredzu neko sliktu, ja šīs baudas tiek iekļautas dzīvē zem mērenības zvaigznāja. Taču vēlreiz uzsvēršu, ka alkohols neder visiem, arī es pati savā atveseļošanās posmā no alkohola atteicos pavisam.

 

 

Un tomēr, kā visās lietās, arī vīna pasaule nav izņēmums – es aizvien tiecos atrast labāko, kvalitatīvāko, tīrāko un dabīgāko produktu, kā arī cilvēkus, kuri ir ar sirdi un dvēseli savā darbā, ir profesionāļi, entuziasti un viņu filozofija tiešā veidā sakrīt ar manējo. Tieši tāpēc šis raksts ir veltīts, manuprāt, labāko, kvalitatīvāko un izmeklētāko vīnu restorānam – Moltto Wine & Grill, kas ir Latvijas vadošais vīnu restorāns, kad runa ir par izcilu kvalitāti un līdz sīkumam izmeklētu vīna karti.

 

Par Moltto Wine & Grill saimnieku un vīnzini Jāni Kaļķi

 

Šis raksts, tāpat kā šis restorāns, nevarētu tapt bez vīnmīļa Jāņa Kaļķa līdzdalības. Tikpat svarīgs, cik ir pats produkts, pakalpojums vai vieta, manuprāt, ir arī to saimnieks un radītājs, viņa filozofija un stāsts. Cilvēki, kuri meklē īpašas lietas un vietas, nemeklē pēc izskata, etiķetes vai fasādes, šādi cilvēki meklē stāstus, kas rezonē, jo tieši šie stāsti piepilda meklēto ar īstu jēgu un kvalitāti. Arī mani uzrunā stāsti un cilvēka kaislība pret savu darbu, tāpēc es vēlos iepazīstināt Tevi ar vīnziņa Jāņa Kaļķa stāstu, ar viņa filozofiju un attieksmi pret vīnu, kas runā pati par sevi – caur katru īpaši izmeklēto vīna pudeli restorāna plauktā, caur katru darbinieku aiz restorāna bāra letes un caur mīlestību un kaislību pret savu darbu. Starp citu, arī pats Jānis meklē cilvēkus ar savu stāstu, cilvēkus, kuri savu darbu dara ar dziļu pārliecību un mīlestību, šādā veidā radot uzticamus, īpašus vīnus ar pievienotu vērtību.

 

Latvijas vīnziņu asociācijas prezidents Jānis Kaļķis par sevi saka tā -

“Es esmu vīnmīlis, man patīk un garšo viss, kas saistās ar vīnu, taču pats galvenais- man patīk zināt vairāk par to, kas ieliets manā glāzē. Man patīk vairāk rakstura, man patīk stāsts par to, kas tajā glāzē ir ieliets. Tieši tāpēc to arī daru- mācos un izzinu vīnus jau 15 gadus.”

 

Padziļināta interese par vīna pasauli Jānim radās nejauši: “Es ļoti ilgi esmu nostrādājis par viesmīli, par bārmeni un kaut kādā loģiskā progresijā nonācu līdz apmācībām, dibināju viesmīļu un bārmeņu skolu, sāku lasīt lekcijas un tad nonācu pie fakta, ka šiem cilvēkiem vajag zināt kaut ko arī par dzērieniem, taču es tajā laikā par tiem zināju maz. Tad pats sāku mācīties par vīniem un tos padziļināti izzināt, līdz 2006. gadā, Latvijas pirmajā vīnziņu čempionātā, kur piedalījos savas ziņkārības pēc, ieguvu 2.vietu ar pirmo piegājienu. Šāda debija aizķēra – otrā vieta ir forši, bet forši ir arī pirmā vieta.” Un Jānis turpināja mācīties par vīniem, līdz zināšanas viņu dabīgā veidā ievilināja vīnu daudzveidīgajā pasaulē, kuru Jānis apgūst un izzina aizvien.

 

Moltto Wine & Grill restorāna saimnieks un vīnzinis Jānis Kaļķis cenšas zālē strādāt arī pats, runāt ar cilvēkiem, pastāstīt viņiem vairāk. “Izzināt gribošam cilvēkam, atnākot uz glāzi vīna pie mums ir iespēja noklausīties veselu lekciju par vīniem, kas ārpus šīs vīna glāzes kādā vīna skolas lekcijā iespējams maksātu ievērojamu naudas summu. Bet man patīk dalīties ar cilvēkiem, kam interesē uzzināt vairāk, tāpēc es tikai priecājos pastāstīt vairāk ikvienam.”

 

Vēl viena aizraušanās Jānim ir viskijs, taču tas sastāda mazāku daļu restorāna sortimenta. “Pie mums nav regulāro alkoholu zīmolu, tā saucamo kokteiļu alkoholu, arī viskijs vai rums – tas viss šeit ir izmeklēts. Jebkurš alkohols šeit ir īpašs. Klasisko Jameson te neatradīsiet.” – smejas Jānis.

 

Filozofija, kas rezonē

 

Jāņa filozofija ļoti rezonē ar manis pašas pārliecību – visās lietās meklēt kvalitatīvāko, dabīgāko, īpašāko un jēgpilnāko produktu, ar mīlestības, rūpju un pārliecības pievienoto vērtību.

 

Nav noslēpums, ka atslēga panākumiem ir attieksme. Attieksmi nevar noslēpt aiz skaistiem vārdiem, tā runā caur darbiem, tā ir patiesākā mēraukla, pēc kuras vadīties. Šim piekrīt arī Jānis, jo arī viņam, meklējot labāko vīna pasaulē, īpaši svarīga ir ražotāju attieksme pret savu darbu. Kā saka pats Jānis – “labs cilvēks, tāds, kuram ir nepielūdzama pārliecība par savu darbu un vērtībām, nevar uztaisīt sliktu vīnu. Viņa attieksme pret savu darbu to vienkārši neļauj darīt.”

 

Es ļoti cienu šos cilvēkus, kas par spīti dabas pārmaiņām, stihijām un korekcijām, pieturas pie savas pārliecības par vīna darīšanu- sekojot saules un mēness kalendāriem, gatavojot savus īpašos mēslojumus vīnogulājiem un visādi citādi pielūdzot pašu procesu. Tas ir ļoti, ļoti darbietilpīgi, bet tajā pašā laikā ļoti interesanti. Tāpēc es cenšos to visu vairāk izzināt un, protams, tieši tāpēc es arī mēģinu promotēt un popularizēt tieši šādu cilvēku produktus, jo katrai vīna pudelei apakšā ir šī filozofija, kas piešķir to īsto pievienoto vērtību un kvalitāti.

 

"Es daudz esmu ceļojis pa vīnogulājiem un vīna darītavām, un visi tie cilvēki, kurus es esmu sastapis, kuram katram ir savs stāsts, kāpēc viņš dara tieši tā, sava filozofija, katrs ir ar savu domu pārņemts– šiem cilvēkiem nav ciešas saistības ar mārketingu un komerciju, lielākajā daļā gadījumu tā ir viņu dzīves pārliecība, ka tā vajag darīt."

 

Moltto Wine & Grill sortiments un unikalitāte

 

Restorānā atrodams plašs klāsts ar dažādiem vīniem (apmēram 300 pozīcijas), dažādās cenu amplitūdās, kas svārstās no 15 EUR līdz pat 300 EUR. Moltto Wine & Grill restorāna plauktos atrodami vīni, kuri pieejami tikai šeit un nekur citur Latvijā, taujāts par vīnu gradāciju un kvalitāti, Jānis Kaļķis dalās ar interesantu vīnu iedalījumu:

 

“Varētu teikt, ka vīni pie mums iedalās 4 pakāpēs - regulārie vīni, bioloģiskie, biodinamiskie un naturālie vīni. Šī gradācija būtībā norāda uz attieksmi, uz filozofiju.”

 

 

Regulārie vīni ir tie visiem zināmie, klasiska, ja tā varētu teikt. Tas ir tāpēc, lai cilvēks, nākot pie mums, varētu saņemt to pašu, ko viņš sagaida saņemt jebkurā citā restorānā – kādu savu iecienītu regulāro vīnu.”

 

Jānis atzīst, ka, ja būtu iespēja, viņš labprāt savā restorānā piedāvātu tikai augstākās kvalitātes vīnus- interesantos un nezināmos, kur katram vīnam apakšā ir stāsts un vīndara pārliecība. Taču apzinoties patērētāju vēlmes un pieprasījumu Moltto Wine & Grill vīna kartē sastopami arī regulārie, visiem pazīstamie un labi zināmie vīni.

 

Bioloģiskie vīni – tie ir vīni, kuri tiek ražoti ņemot vērā bioloģisko lauksaimniecību normatīvus un prasības, respektīvi neizmantojot pesticīdus utt. Šeit gan jāatceras, ka bioloģiskās ražošanas standarti ir atšķirīgi Eiropā un Amerikā. Amerikā bioloģisko vīnu standarti un prasības ir daudz stingrākas kā pie mums.

 

Biodinamiskie vīni – kuru pamatā ir tieši filozofija un pārliecība – Visums, astrālās enerģijas, sekošana saules un mēness kalendāram, īpašo minerālvielu gatavošana un govs ragu rakšana zemē. Biodinamisku vīnu gatavošanā vīndari ļoti strikti seko līdzi šīm te prasībām un parametriem, kas būtībā ir viņu pārliecība, nevis standartu izpildīšana sertifikācijas nolūkos. Jānis skaidro: “šie cilvēki, vīndari, jau neizmanto biodinamikas jēdzienu mārketinga nolūkos, tāpēc bieži vien ir tā, ka Tu tirgo vīnu un nemaz nezini, ka tas ir biodinamisks, gluži vienkārši tāpēc, ka tas nekur nav norādīts. Tikai kaut kādā brīdī izpētot ražotāju, Tu saproti, ka tas ir biodinamisks produkts, jo tā vienkārši ir paša vīndara pārliecība un filozofija, nevis skaļš sauklis, uz kā pamata nopelnīt.”

 

Naturālo vīnu pasaulē pēc savas būtības ir ļoti maz. Tas ir vīns, kur vīndaris pēc iespējas mazāk cenšas iejaukties vīna darīšanas procesā. Viņš ļauj vīnam tapt pašam. Naturālo vīnu ražošanas procesā nedrīkst izmantot nekādus kultivētos raugus, pēc iespējas mazāk jāiejaucas pašu vīnogulāju augšanas un nobriešanas procesā. “Ja tur ir ķirzakas vai citi mošķi, tātad tā tam ir jābūt, vīndaris nedrīkst mēģināt iznīdēt tās ķirzakas- visam ir jābūt tā kā tas ir.” skaidro Jānis.

 

“Nedrīkst iejaukties arī visā vīnifikācijas procesā. Piemēram, pasaulē tāds slavens vīndaris, naturālo vīnu gatavotājs Franz Weninger Austrijā saka tā – es ieleju to vīnu mucā un pats aizbraucu uz pusgadu prom – vīnam ir jāizdzīvo pašam. Protams, ka ne katram būs saprotams viņa stils, viņa vīni un to raksturs, taču tāda ir šī vīndara pārliecība un filozofija.

 

Tā kā pasaulē nav daudz šādu naturālo vīnu, arī pie mums to ir tik, cik ir.. no visa sortimenta apmēram kādas 10 pozīcijas. Biodinamiskie vīni pie mums ir vismaz kādi 20-25, taču bioloģiskie vīni ir jau daudz vairāk. Apmēram pusi no kopējā piedāvājuma restorānā veido regulārie vīni, otru pusi veido kaut kas ar filozofiju.”

 

Pārsvarā Moltto Wine & Grill restorānā visi īpašie vīni pieejami pudelēs, taču pa glāzēm parasti tiek piedāvāti regulārie vīni- 5-6 baltvīni, 5-6 sarkanvīni, apmēram 2 dzirkstošie vīni, un atkarībā no sezonas 1-3 rozā vīni un kādi 3 deserta vīni- šis piedāvājums visu laiku ir mainīgs.

 

Jāņa Kaļķa ieteikums

 

 

 “Vīna pasaule ir tik plaša, ka tā nebeidzas pie Pinot Grigio un Chardonnay. Tāpēc mans ieteikums ir atnākt un pilnīgi normāli pateikt – tā, man ir 30 EUR, ko Jūs man interesantu ieteiktu. Un vajag ļauties, jo tad var atklāt tik daudz ko jaunu, galvenais ir nebaidīties eksperimentēt.”

 

Moltto Wine & Grill atmosfēra

 

Moltto Wine & Grill restorāna interjers ir ieturēts, elegants un ar kādu īpašu akcentu – akvāriju, kas stiepjas gar visu skatlogu, nodalot pilsētas drūzmu aiz loga no nesteidzīgās restorāna atmosfēras. Jāsaka, ka sēžot pie galdiņiem akvārija pusē, nereti viesi aiz loga ir mazi bērni, kuru uzmanību piesaista krāsainās akvārija zivis! :) Restorāna dziļumā var apsēsties patīkamā telpā, kas īpaši piemērota nesteidzīgai, intīmai divvientulībai ar vīna glāzi, jāpiezīmē, ka arī tur, miera un atmosfēras radīšanai atrodas liels skaists akvārijs. Šajā telpā norisinās arī dažādas degustācijas un citi restorāna vadīti pasākumi.

 

 

 Ar ko īpašs ir Moltto Wine & Grill, ar ko atšķiras?

 

Šī restorāna sortimentu un vīna karti no citiem restorāniem Latvijā atšķir arī tas, ka vīna karte tiek izstrādāta sadarbībā ar 10 Latvijas labākajiem neatkarīgajiem vīnziņiem, tas nozīmē, ka vīna kartes unikalitāte un specifika ir garantēta, jo tās izstrādē tiek pielietotas 10 dažādu vīnziņu zināšanas un neatkarīgais skats uz vīna pasauli, palīdz atbrīvoties no konkrētu zīmolu lobēšanas. Šo vīnziņu vārdi, uzvārdi un fotogrāfijas ir vīna kartē, kurā katrs no viņiem iesaka 5 vīnus, kurus uzskata par labāko izvēli attiecīgajā laika posmā.

 

 

Moltto Wine & Grill restorāns piedāvā arī dažādas izglītojošas lekcijas, pasākumus un aktivitātes, kā piemēram, gardēžu vakariņas, kas tiek veidotas kopā ar Latvijā pazīstamiem šefpavāriem, tematiskās degustācijas, korporatīvo pasākumu degustācijas, vīna kazino (Latvijā ir pieejams tikai šajā restorānā), kas būtībā ir tāda kā aklā degustācija, brīvākā, azartiskākā gaisotnē, atpūšoties savā kompānijā, taču tiek organizētas degustācijas arī nopietnākā, izzinošākā manierē -  lekciju veidā.

 

Uz jautājumu “Ar ko vēl bez izciliem un izmeklētiem vīniem restorāns Moltto Wine & Grill atšķiras no citiem restorāniem?” Jānis atbild:

 

“Esam īpaši ar mīlestību pret vīnu, nav mums neviena tāda darbinieka, kam vīns būtu vienaldzīgs, vai viņam šis darbs būtu tikai piepelnīšanās pēc. Visi šie cilvēki, kas šeit strādā mīl vīnu, viņi ciena vīnu, viņi ciena manu attieksmi pret vīnu. Darbinieki visi ir man sen zināmi cilvēki, kuri, laikiem ejot cauri, ir nākuši man līdzi - viņi šeit ir tāpēc ka viņiem garšo vīns, viņi uzticas man kā vadītājam. Būtībā visi šie cilvēki ir īpašās attiecībās ar mani un vīnu –  mēs esam kā ģimene.”

  

Moltto Wine & Grill ēdienkarte

 

Kaut arī šī restorāna uzsvars tiek likts uz vīna karti un dzērieniem, arī ēdieniem un uzkodām, protams, šeit ir sava loma. Jauno ēdienkarti izstrādā Kalnmuižas pils šefpavāri Jānis Šilinskis un Kristīne Otmane. “Vēlamies pasniegt saviem viesiem zināmus ēdienus izcilā un nedaudz neierastā izpildījumā, tā, lai baudot ēdienu jūs vēlētos atgriezties vēl un vēl. Ēdienkarti veido izcili pavāri un konkrētu ēdienu iekļaušana ēdienkartē atkarīga ne tikai no tā, lai būtu interesanti mūsu viesiem, bet arī, lai būtu piemēroti mūsu restorānam, kur galvenais uzsvars tomēr tiek likts uz vīnu.”

 

 

Topi Vesels iesaka

 

 

Topi Vesels iesaka Moltto Wine & Grill, kā, mūsuprāt, labāko vietu, kur iepazīt, izzināt, nobaudīt patiešām izcilus un izmeklētus vīnus. Tā ir vieta, kuras radītāja sirds pukst līdzi ar katru baudīto malku, jo patiesi, Jānis Kaļķis ir cilvēks savā vietā un viņš sev apkārt ir sapulcējis līdzīgi domājošos, tos, kuri izturas ar cieņu gan pret Jāņa zināšanām un filozofiju attiecībā uz vīna pasauli, gan arī paši ir ārkārtīgi zinoši un izzināt griboši.

 

Šī vieta ir īpaša ar to, ka atnākot malkot vīnu, pretī saņemsi arī zināšanas, jo katrs darbinieks šeit mācēs pastāstīt vairāk. “Topi Vesels” zīmola filozofija sakrīt ar šī restorāna saimnieka filozofiju – meklēt labāko, kvalitatīvāko, uzticamāko. Tāpēc, ja vēlies baudīt bioloģiskus, biodinamiskus, naturālus un visādi citādi izcilus vīnus – Moltto wine & Grill ir īstā vieta Tev (un man!)! :)

 

“Vīna saprašanā viss ir vienkārši – vajag degustēt, degustēt un degustēt. Kā vīnziņi mēdz jokot, pēc pirmās izdzertās paletes, parādās pirmā saprašana. Palete tas ir 600 pudeles.” – vīnzinis Jānis Kaļķis

 

 

 

Topi Vesels

Ar atbildību pret sevi, dabu un veselību!

 



Fotogalerija






Autors: Ance Anna Šternberga

Pārmaiņas dzīvesveidā prasa milzu pūles, enerģiju un piespiešanos, taču vairāk par visu es zinu, ka tas ir tā vērts.