Ievads
Vegānu sieru pagatavošanai ir neskaitāmi daudz variāciju, tomēr mana ģimene ir iecienījusi tieši šo!
Sastāvdaļas
- 2 glāzes mērcētu riekstu (Indijas, mandeļu, makadāmijas, ciedru)
- 2 ķiploka daiviņas
- 4-5 ēdamk. sakapātu kaltētu (der eļļā) tomātu, vai pievienot pēc garšas
- 2 ēdamk. Olīveļļas
- 3 ēdamk. Citrona sulas
- jūras sāls un melnie pipari pēc garšas
- 1/2 glāzes ūdens, vai tik, cik nepieciešams
- Garšvielas pēc izvēles (baziliks, rozmarīns, u.c.)
- 2-3 ēd.k. rauga pārslu, pēc izvēles
Pagatavošana
- Visas sastāvdaļas sablendē līdz krēmveida masai.
- Virs bļodiņas iekārto caurduri un ieliek marli, vai lina salveti.
- Siera masu pilda lina drāniņā, kas sēž caurdurī, izklāj vienmērīgi, lai veidojas, apaļš siera ritulis.
- Noliek redzamā vietā (tas pēc pieredzes, lai neaizmirstas), apklāj ar drāniņu un ļauj tam nogatavoties 2 dienas.
- Pēc divām dienām sieru liek ledusskapī, var uzglabāt apmēram 2 nedēļas.
- Uz pasniegšanu, ņem sieru ārā no sietiņa, liek cepeškrāsni, uz vidēji zemu temperatūru, un gaida, līdz sieram izveidojas „miziņa” un no ārpuses tas ir sastindzis tā, ka var paņemt rokās.
- Pasniedz siltu vai atdzesētu pēc vēlēšanās.
Piezīmes
Kad siers uzcepts, to arī var glabāt ledusskapī vismaz 2 nedēļas!
Sieru var izmantot smērējot uz maizes, uz pašu gatavotiem krekeriem, vai ēst tā, kā pašam vislabāk garšo! :)
8 komentāri:
Ļoti, ļoti garšīgs siers, kura sastāvu man bija diezgan grūti uzminēt(parasti man tādas lietas grūtības nesagādā :)) ideālā kombinācija ir šis siers ar krekeriem- garšas baudījums.. :)
Izskatās ļoti interesanti! Būs jāpamēģina pagatavot!!! :)
Ar ko šajā receptē varētu aizstāt rauga pārslas lai tomēr panāktu līdzīgu garšu?
Laikam nezināšu gan citu vegāno aizstājēju!
Vai rieksti iepriekš jāizmērcē?
Jā, protams! Paldies par jautājumu, tūlīt izlabošu receptē :)
Cik ilgi ir jācp cepeškrāsnī? Apmēram pēc cik ilga laika izveidojas siera miziņa?
Kādas 15-20 minūtes būs jācep, bet tas ir atkarīgs no daudziem apstākļiem- cepeškrāsns, masas mitruma utt, tāpēc labāk vienmēr ir uzraudzīt procesu ar vienu aci :)