Kaņepju sviests


Ievads

Kaņepes latvietim nav noslēpums. Jau izsenis gavēņa laikā tās mums kalpoja kā olbaltumvielu avots gaļas vietā. Tās satur ļoti vērtīgas taukskābes, veselu vezumu minerālvielu un antioksidantu, kā arī tā labi piesien dūšu, sniedzot ļoti bagātu vezumu uzturvielām!


Sastāvdaļas

  • 1 glāze nelobītu kaņepju
  • 2 ēd.k. (vai vairāk) lauku sviesta, istabas temperatūrā
  • Piedevas pēc izvēles- sāls, melnie pipari, ķiploks, sīpolu pulveris, zaļumi, kaltēti garšaugi, kaltēti tomāti, u.c.

 


Pagatavošana

  1. Uz pannas viegli apgrauzdē kaņepju sēklas- tas atvieglos to malšanu kā arī piedos izteiksmīgāku garšu.
  2. Kaņepju sēklas ber kafijas dzirnaviņās un maļ kamēr no sēklām sāk izdalīties eļļa un tās sāk lipt kopā. Tas var aizņemt laiku, jo ik pa laikam kafijas dzirnaviņas ir jāapstādina, jāatver, un ar karoti kaņepju masa jānoskrāpē no dzirnaviņu dibena.
  3. Tad maisa kopā ar lauku sviestu, līdz kaņepju staks un sviests vienmērīgi apvienojušies gardā un sātīgā kaņepju sviestā. Šajā brīdī var pievienot dažādas piedevas pēc izvēles.

Piezīmes

Kaņepju un sviesta proporcija katram ir jāmeklē sava, man pārsvarā patīk izmantot sviestu un kaņepju staku attiecībā 1:1, savukārt citi sviestu liek klāt pavisam maz.

 

Ir ļoti svarīgi izvēlēties arī vērtīgu lauku sviestu. Mēs ģimenē esam iesākuši saldēt vasaras lauku sviestu no gotiņām, kas ganījušās zālē, lai pietiktu visai ziemai. Tam ir pilnīgi cita garša, un arī krāsa- veikalu sviests (vai lauku ziemas sviests) ir ļoti bālā krāsā, savukārt vasaras sviests ir teju oranžs- tas arī norāda uz sviestā esošiem karotīniem un vērtīgajām uzturvielām.

 

Zinu, ka citi raduši kaņepes malt (vairākas reizes) cauri gaļas mašīnai, kaut arī zinātāji saka, ka šādi kaņepju staks un sviests sanāk daudz viendabīgāks, manuprāt, ķēpa arī ir lielāka, jo gaļas mašīnu izmazgāt ir grūtāk, kā iztīrīt kafijas dzirnaviņas!

Autors: Ance Anna Šternberga

Pārmaiņas dzīvesveidā prasa milzu pūles, enerģiju un piespiešanos, taču vairāk par visu es zinu, ka tas ir tā vērts.



Komentāru nav

Pievienot komentāru


Lūdzu autorizējieties, lai varētu pievienot komentāru:

DR FB